Činoherný súbor DAD chystá premiéru hry bulharského dramatika Ch. Bojčeva

17.12.2004 Celý región

Činoherný súbor Divadla Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove chystá premiéru hry Orchester Titanik od bulharského dramatika Christa Bojčeva. Uvedie ju v celo...
Činoherný súbor Divadla Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove chystá premiéru hry Orchester Titanik od bulharského dramatika Christa Bojčeva. Uvedie ju v celoslovenskej premiére v piatok 17. decembra.

Predstavenie naštudoval ako svoj režijný debut jeden z najznámejších slovenských scénografov Jozef Ciller, a. h. Text do rusínčiny preložil dramaturg DAD Vasil Turok.
Kvalita predlohy bola pravou výzvou pre Cillera prijať Turokovu ponuku a režírovať v DAD-e, kde už pred tým pripravil scénickú výpravu pre šesť predstavení.
Režisér na predpremiérovej tlačovej konferencii nechcel veľa prezradiť z deja. Povedal akurát, že hra má klasický príbeh a kvarteto účinkujúcich má rovnako významné party. Na druhej strane ide o filozofický text. Skupina bezdomovcov na \"periférii ľudstva\", v hre sa ani nevie, kde sú, si okrem iného kladie otázky rodu \"či je život náhoda alebo nie\". Na margo toho, čo bolo najťažšie v realizácii predstavenia, ktoré si pre seba nazval \"vianočným dobrodružstvom\" uviedol, že \"to, čo vždy, montáž jednotlivých prvkov, keď sa stretne zvuk, svetlo, kostýmy, herecká akcia, proste ten zvláštny pres všetkých týchto jednotlivých profesií, ktoré musíte ustrážiť ako režisér\".
Turok povedal, že hru ponúkol DAD sám Bojčev, dal ju aj preložiť do slovenčiny. Pred vyše rokom prešovský súbor uviedol iný Bojčevov text Okresná nemocnica. O tom premiérovanom dramaturg sa vyjadroval v superlatívoch, lebo \"hovorí do takých vecí, ktoré hýbu aj mnou, ale aj mojimi kolegami, ale aj viem, že celou našou spoločnosťou\". Odkaz hry vidí Turok v posolstve: \"Ku všetkému dobrému sa musíme prebiť aj cez to zlé. \"
Činoherci DAD sa s vyše 50-ročným Bojčevom stretli toto leto na divadelnom festivale v Nemecku. Už vtedy ho pozvali na premiéru. Riaditeľ DAD Marián Marko potvrdil, že pozvanie aktualizovali a autora čakajú v piatok v Prešove.
(jj)
 

Vyberte región